Over de Gravenbol

Gravenbol is een natuur- en dagrecreatiegebied aan de Neder-Rijn bij Wijk bij Duurstede. Het gebied ligt aan het einde van de Dode Arm van de Lek, tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen. Gravenbol is een vroegere ontzanding voor de aanleg van wegen. Nadien werd de plas ingericht voor waterrecreatie. Dit gebeurde door de aanleg van een vooroever met rieteilanden en het terugbrengen van de bodemdiepte van 20 meter naar 5 meter.

Gravenbol is als Natura 2000-gebied een belangrijk rust- en broedgebied voor vogels.

Er is een vrije hondenuitlaatplaats met zwemgelegenheid. De dagrecreanten kunnen genieten van een uitstekende zwemplas. Voor de watersportrecreanten is er een botenhelling aan de rivierzijde. Een zwemstrand, wat speeltoestellen en een ligweide met picknicktafels en een toiletgebouw, maken het terrein geschikt voor dagrecreanten. In de maanden april t/m september is er een kleinschalige horecastand.

Het gebied is in eigendom van de gemeente Wijk bij Duurstede. Het omliggende terrein is in eigendom van het Utrechts landschap. Het beheer van het terrein ligt in handen van Costa del Luna. De eigenaren van dit bedrijf zijn Dick en Hilde Quaadgras.